Domácí výroba chleba může znít pro někoho složitě, zvláště pak, když nevlastní domácí pekárnu. Tento chleba vás však vyvede z omylu. Je naprosto jednoduchý, potřebujete pouze jednu ingredienci a na samotném konci si perfektně pochutnáte! Pohankový chleba je navíc bez lepku, tudíž skvěle nahradí komerční bezlepkové produkty, které leckdy nejsou vůbec k jídlu a necháte za ně v obchodě majlant.
Jak si připravit domácí pohankový chleba, se dozvíte z YouTube videa - kanál RESTARTUJEM
Mocná síla pohanky na naše střeva
Pohanka má schopnost podporovat růst prospěšných bakterií ve střevech. Tyto bifidobakterie a laktobacily podle studie z roku 2020 pak hrají důležitou roli v našich trávících procesech a pomáhají nám udržovat zdravý imunitní systém. Prebiotika z pohanky jsou tak ideální pro posílení střevní mikroflóry, což má pozitivní dopad na naše celkové zdraví.
Díky vysokému obsahu vlákniny také usnadňuje trávení a podporuje pravidelný pohyb střev. Tím se podle studie snižuje riziko zácpy a dalších trávicích potíží. Pokud se tedy potýkáte s nepravidelnou stolicí, rozhodně se zařazením pohanky do stravy neváhejte. Tak díky vláknině se budete cítit sytější po delší dobu, tudíž snížíte svůj celkový kalorický příjem a udržíte si tak zdravou váhu.
Pohanka podle výzkumu z roku 2015 obsahuje navíc antioxidanty, které chrání naše tělo před poškozením volnými radikály. Tímto způsobem pomáhá snižovat zánětlivé procesy ve střevě a v celém organismu.
Jak pohanku zařadit do jídelníčku?
Zařazení pohanky do jídelníčku není nic složitého. Můžete ji využít jako základ pro chutné saláty, jako přílohu k masu, nebo ji připravit jako hlavní jídlo v podobě kaše. Je důležité ji před vařením důkladně propláchnout, aby se odstranily nečistoty a případná hořkost.
Pohanku lze také využít při pečení. Můžete z ní například připravit zdravé palačinky, koláče anebo tento lahodný fitness pohankový chleba.
Zdravý pohankový chleba
Pro přípravu budete potřebovat 500 g světlých pohankových krup, vodu na zalití pohanky během fermentace, 200 ml vody do těsta, 1 lžičku soli, lněná a chia semínka na ozdobu a formu na chleba (26 x 6 cm).
Světlou pohanku nejprve v sítku propláchněte pod tekoucí vodou, abyste ji zbavili veškerých nečistot. Propláchnutou pohanku pak dejte do velké mísy, zalijte dostatečným množství vody, přikryjte čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě namočenou zhruba 7 hodin.
Po 7 hodinách vodu slijte a pohanku přendejte do mixéru. Přidejte k ní 200 ml vody, sůl a dohladka rozmixujte. Rozmixovanou směs vlijte zpět do mísy, opět přikryjte utěrkou a nechte odpočívat a fermentovat při pokojové teplotě dalších 12 hodin. Pokud však máte doma chladno (15-20 ℃), nechte fermentovat klidně 24 hodin.
Připravenou směs poté vlijte do nádoby na chleba, posypejte semínky a vložte do předehřáté trouby na 175 ℃. Pečte asi 50 minut, poté teplotu stáhněte na 150 ℃ a pečte dalších 15-20 minut. Zda je chleba hotový poznáte tak, že doprostřed těsta zapíchnete špejli. Pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo!
Zdroje: YouTube.com, healthline.com, bbcgoodfood.com, health.com