Ačkoliv to venku vypadá všelijak, léto se blíží, a s ním také vysoké teploty, které ovlivňují naši chuť k jídlu. Lidé se často upínají k lehčím receptům a málokdo by si ve třicetistupňových vedrech dal guláš se šesti. Nesmíme ale opomenout „sladké tečky“. Recepty na lehké a dietní dezerty jsou stále oblíbenější a mezi ně můžete zařadit také tento fitness cheesecake, který je bílkovinami přímo nabitý. Jeho ovocná poleva mu navíc dodává svěžest, kterou v letních horkých dnech hledá snad každý z nás.

Jak si doma připravit fitness cheesecake, se dozvíte v následujícím YouTube videu – kanál Fit recepty – Lucia Wagnerová

Zdroj: Youtube

Jak nám bílkoviny pomáhají při hubnutí?

Přejídání je častým důvodem toho, proč lidé přibírají na váze. Ale přidáním bílkovin do vaší stravy tuto situaci můžete změnit. Bílkoviny podle studie z roku 2015 pomáhají snižovat hladinu ghrelinu, hormonu, který stimuluje chuť k jídlu, a zvyšují hladinu hormonu zvaného cholecystokinin, který je spojen s pocitem sytosti. Díky tomu se po jídle budete cítit sytější déle a nebudete mít tendenci se přejídat.

Dalším způsobem, jak bílkoviny pomáhají při hubnutí, je jejich vliv na metabolismus. Bílkoviny mají podle výzkumu z roku 2015 vyšší tepelný účinek než sacharidy nebo tuky, což znamená, že vaše tělo spaluje při jejich trávení více kalorií než při trávení ostatních makroživin.

Při hubnutí není cílem ztratit pouze tuk, ale také udržet svalovou hmotu. Bílkoviny jsou podle výzkumu klíčovým stavebním kamenem svalů, a proto jsou nezbytné pro udržení svalové hmoty během kalorického deficitu. Konzumace dostatečného množství bílkovin během hubnutí pomáhá minimalizovat ztrátu svalové hmoty a zajistit, že se váš metabolismus nezpomalí.

Není tajemstvím, že cvičení je klíčem k úspěšnému hubnutí. Aby však cvičení bylo efektivní, svaly potřebují správnou výživu pro opravu a regeneraci. Studie uvádí, že bílkoviny hrají také klíčovou roli v procesu opravy svalů po tréninku, neboť poskytují aminokyseliny potřebné pro růst a opravu svalových vláken.

Bílkovinami nabitý fitness cheesecake

Pro přípravu dezertu budete potřebovat 1,5 hrnku mletých mandlí, 5 PL mléka, 700 g bílého řeckého jogurtu, 3 vejce, 1/2 hrnku vanilkového proteinového prášku, 1 PL vanilkového aroma, med podle chuti, 1 hrnek bobulovitého ovoce a 1-2 PL želatiny v prášku.

V misce smíchejte rozemleté mandle s 5 lžícemi mléka. Vzniklé těsto vtlačte do dortové formy a pořádně uhlaďte.

V čisté misce si připravte náplň. Smíchejte řecký jogurt, vejce, proteinový prášek, vanilkové aroma a pokud upřednostňujete sladší chuť, můžete přidat med. Hotovou náplň nalijte na těsto. Takto připravený cheesecake dejte péct na 165 °C zhruba na 40–45 minut, dokud jeho okraje nezačnou hnědnout.

Po uplynutí doby cheesecake vyndejte, nechte vychladnout a zatím si připravte polevu. Zvolené ovoce v malém hrnci rozmačkejte vidličkou a přimíchejte k němu želatinu. Směs chvilku prohřejte, ale nedovolte, aby prošla varem. Vylijte na cheesecake a alespoň na 8 hodin dejte do lednice chladit, dokud neztuhne. Poté můžete podávat.

Zdroje: YouTube.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org, eatingwell.com