Mojo rojo je tradiční španělská omáčka, která pochází z Kanárských ostrovů, konkrétně z ostrova La Palma. Je charakteristická svou intenzivní červenou barvou a silnou chutí, která kombinuje pikantní, kořeněné a lehce kyselé tóny. Nejčastěji se podává k masu, ale vychutnat si ji můžete také s chlebem či bramborami. Lze ji použít i jako přísadu do omáček k těstovinám. Její hlavní ingrediencí jsou papriky, díky kterým navíc získáte mnoho zdravotních benefitů.
Jak si doma připravit Mojo rojo, se dozvíte v YouTube videu – kanál Happy Kitchen.Rocks
Zdravotní benefity papriky
Studie z roku 2021 uvádí, že papriky jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitní systém a pomáhá při hojení ran. Díky vysokému obsahu vitamínu A podle studie přispívají k zachování zdravého zraku a podporují regeneraci kůže.
Papriky obsahují také vitamín B6, který je podle studie zase důležitý pro metabolické procesy a zdraví nervové soustavy.
Další významnou složkou papriky jsou podle studie antioxidanty, jako například karotenoidy a flavonoidy, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a snižují riziko vzniku chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a některých typů rakoviny.
Papriky jsou také bohatým zdrojem draslíku, který podle studie pomáhá udržovat zdravou srdeční činnost a reguluje krevní tlak.
Vzhledem k jejich nízkému energetickému obsahu jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí snížit příjem kalorií, aniž by snížili výživnou hodnotu své stravy. Díky své všestrannosti a možnosti konzumace v syrovém, grilovaném, pečeném nebo vařeném stavu je lze snadno začlenit do různých jídelníčků, čímž přispívají k celkovému zdraví a blahobytu jedince.
Zdravotní výhody chilli papriček
Výzkum z roku 2022 uvádí, že chilli papričky obsahují kapsaicin, díky kterému zrychlují metabolismus, spalování kalorií a podporují hubnutí.
Chilli papričky podle výzkumu také stimulují produkci žaludečních šťáv a podporují zdravé trávení. To vede k efektivnějšímu odstraňování toxinů a odpadních látek z těla, což usnadňuje detoxikaci.
Kapsaicin má podle výzkumu také analgetické vlastnosti a pomáhá snižovat bolest, jako je například bolest hlavy nebo bolest kloubů.
Výzkum uvádí, že kapsaicin má navíc pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Díky tomu, že snižuje hladiny špatného LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu, snižuje riziko vzniku různých srdečních onemocnění.
Mojo rojo
Na španělský pokrm mojo rojo budete potřebovat 2 velké červené papriky, 1 červenou chilli papričku, 3 stroužky česneku, 1 plátek bílého chleba, 1 lžičku sladké papriky, ½ lžičky mletého kmínu, 3 lžíce červeného vinného octa, ½ šálku či 85 ml extra panenského olivového oleje a 1 lžičku mořské soli.
Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Na plech položte papriky a dejte je na 30 minut péct, přičemž je v polovině času otočte, aby se propekly z obou stran. Po uplynutí doby je nechte vychladnout, zbavte semínek a vložte do mixéru.
K upečeným paprikám do mixéru přidejte také chilli papričku (se semínky, nebo bez – záleží, jak pálivou omáčku chcete), česnek, plátek chleba, červený vinný ocet, sladkou papriku, kmín, zalijte olivovým olejem a posolte. Vše rozmixujte, dokud vám nevznikne omáčka. Můžete podávat.
Zdroje: YouTube.com, eatingwell.com, healthline.com, healthline.com