Ovoce představuje zdravou a chutnou součást naší stravy, bez které si mnozí nedovedou představit snídani nebo svačinu. Přestože obsahuje přírodní cukry, ne všechny druhy jsou pro každého vhodné. Pokud se například snažíte příjem cukru omezit či jste se právě vydali na cestu k vysněné postavě, některé kousky ovoce by vaši snahu spíše zmařily.
Zda je fruktóza opravdu takový strašák při redukci váhy, se dozvíte z YouTube videa - kanál bodybuilding.com (Czech version)
Hrozny
Hrozny obsahují přibližně 16 g cukru na 100 g, což je ve srovnání s jinými druhy ovoce poměrně vysoká hodnota. Tento vysoký obsah cukru by mohl být problematický zejména pro jedince, kteří se snaží omezit svůj příjem kalorií nebo regulovat hladinu cukru v krvi. Sladké hrozny totiž podle studie z roku 2009 hladinu cukru v krvi rychle zvyšují a způsobují tak následné energetické výkyvy.
Banány
Banány patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce a důvod je jasný - jejich sladká chuť. Na množství 100 g obsahují ale až 12 g cukru. Jako zdravá alternativa cukrem nabitých sladkostí poslouží dobře, ale pokud si hlídáte svou váhu a svůj příjem cukru, omezte raději jejich množství na minimum. Ale abychom je pouze nepomlouvali – kromě cukru jsou podle výzkumu z roku 2021 bohaté také na draslík, vitamín C a vlákninu, a díky tomu se z nich stává super výživná potravina.
Fíky
Dalším cukrem nabitým druhem ovoce jsou fíky. Ačkoliv si na nich bez pochyby pochutnáte, z jejich 100 g do sebe dostanete 16 g cukru. To je hodně, že? Přestože se jejich přírodní cukry díky obsahu vlákniny absorbují pomaleji, pokud se konzumují ve velkém množství, v dietě vám spíše uškodí. Střídmě si je však dopřát můžete, neboť podle studie z roku 2023 obsahují životu důležitý vápník, hořčík a draslík, díky kterým podpoříte zdraví svých kostí a srdeční funkci.
Hrušky
Možná vás překvapí, že pro dietu nejsou vhodné ani hrušky. Jejich 100 g obsahuje přibližně 10 g cukru, což je sice o něco méně než u výše uvedených kolegů, ale stále se jedná o značné množství. Pokud si ji přece jen budete chtít dopřát, zvolte raději nějaký menší a nevyzrálejší kousek. Je však nutné podotknout, že kromě cukru je také plná vlákniny, která podpoří vaše trávení.
Mango
Mango je bezesporu jedním z nejoblíbenějších tropických plodů na světě. Jeho bohatá, sladká chuť a šťavnatá textura z něj dělají oblíbenou volbu na osvěžení, ať už ho jíte samotné, přidáváte do smoothie nebo používáte v salátech. Kromě své chuti je také považováno za superpotravinu. Podle výzkumu z roku 2023 totiž obsahuje významné množství vitamínu C, vitamínu A a vitamínu E, které posilují imunitní systém a prospívají naší pleti. Patří bohužel ale také mezi ovoce s největším obsahem cukru. Na jeho 100 g připadá zhruba 14 g cukru, kvůli čemuž způsobuje rychlý nárůst hladiny cukru v krvi a následné energetické výkyvy. Tudíž ani mango není pro redukční jídelníček vhodné.
Na které ovoce se v dietě raději zaměřit?
Přestože se v ovoci nachází určité množství cukru, ani v dietě ho nemusíte shazovat ze stolu. Stačí si jen vybrat druhy, které obsahují jeho menší množství. Zaměřit se tak můžete například na maliny, u kterých získáte pouze 5 g cukru a jahody, které obsahují 7 g cukru.
Skvělou volbou pro redukční jídelníček jsou také grapefruity, na jejichž množství 100 g připadá 7 g cukru, nebo kiwi, které vás obdaruje pouhými 9 g cukru.
Zdroje: YouTube.com, medicalnewstoday.com, health.clevelandclinic.org, linkedin.com