Ovoce a zelenina jsou běžnou součástí prakticky jakéhokoliv zdravého jídelníčku. A protože jsou tyto potraviny považovány za zdravé, spousta lidí má pocit, že je může jíst v jakémkoliv množství. To ale není tak docela pravda. Zvláště pak u ovoce, které je kromě vitamínů a minerálů často bohaté i na cukru.
Ve kterou denní dobu je nevhodnější konzumovat ovoce? To zjistíte ve videu kanálu Rozum v troubě na YouTube:
Ovoce s vysokým obsahem cukru
Prakticky všechno ovoce obsahuje vitamíny a minerály, které jsou pro tělo potřebné. Jen je ale nutné některé druhy konzumovat s mírou. A to hlavně ve chvíli, kdy se snažíte shodit na váze.
Granátová jablka: Obsahují až neuvěřitelných 38,6 g cukru na 100 g. Na druhou stranu mají pozitivní účinky na krevní tlak a jsou bohatá na antioxidanty a antimikrobiální látky, ukázala studie z roku 2020.
Hrozny: V jedné porci hroznů je 23,2 g cukru. Poloviční porce je dle studie však stále bohatým zdrojem antioxidantů, protizánětlivých a antimikrobiálních látek.
Mango: V jedné porci nakrájeného manga je 22,5 g cukru. Mango je bohaté na vitamíny A a C, draslík a betakaroten, který má antioxidační vlastnosti. Bohužel i mango je však nutné kvůli obsahu cukru konzumovat s rozumem.
Jablka: Středně velké jablko obsahuje přibližně 20,8 g cukru. Jablka jsou bohatým zdrojem polyfenolů a antioxidantů, které chrání před různými onemocněními, včetně diabetu a kognitivního úpadku, uvádí výzkum z roku 2023.
Sladké třešně: V jedné porci třešní je 19,7 g cukru. Jsou však bohaté na vitamín C a polyfenoly s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, vyplývá z výzkumu z roku 2018.
Pomeranče: Velký pomeranč obsahuje 17,2 g cukru. Pomeranče jsou dobrým zdrojem vitamínu C, vápníku a draslíku.
Hrušky: Středně velká hruška obsahuje 15,7 g cukru. Hrušky obsahují aktivní látky s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi a mohou mít účinky proti cukrovce typu 2, astmatu a kardiovaskulárním onemocněním, zjistili vědci při studii z roku 2021.
Banány: Jeden banán obsahuje asi 15,4 g cukru. Banány jsou dobrým zdrojem draslíku a vlákniny.
Fíky: Velký fík obsahuje 10,4 g cukru, malý fík má 6,52 g cukru. Fíky jsou bohaté na fenolické sloučeniny a karotenoidy s antioxidačními vlastnostmi. Vyplývá to z výzkumu provedeném v roce 2019.
Melouny: V jedné porci nakrájeného melounu je přibližně 9,42 g cukru. Studie potvrdila, že jsou melouny bohaté na polyfenoly a další sloučeniny, které jsou užitečné pro boj proti kardiovaskulárním onemocněním, cukrovce a vředům.
Ovoce s nejnižším obsahem cukru
Na druhou stranu naštěstí existuje několik druhů lahodného ovoce, které si můžete dopřát ve větší míře a svou váhu tím nijak neohrozíte. Jsou to hlavně jahody (4,9 g cukru na 100 g), maliny (4,4 g cukru na 100 g), kiwi (9 g cukru na 100 g) a také třeba černý rybíz, který na 100 gramů obsahuje pouhé 4 gramy cukru.
Ovocem s vůbec nejnižším obsahem cukru je avokádo. To na 100 gramů obsahuje méně než 1 gram cukru. Na druhou stranu je ale přímo nabité tuky, byť těmi zdravými, a tak je nutné jej konzumovat s mírou.
S ovocem opatrně
Ovoce bezpochyby do zdravého jídelníčku patří, neboť tělu poskytuje nezanedbatelné množství zdraví prospěšných látek. Pokud si ale nedokážete svůj den představit bez banánů, granátového jablka, hrušek či jiných druhů ovoce s vysokým obsahem cukru, snažte se jej konzumovat rozumně. Jinak bude vaše případná snaha o zhubnutí marná.
Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, prozeny.blesk.cz