Riziko kontaminace

V první řadě je třeba říci, že roli hraje i to, v jaké nádobě pokrm ohříváte. Mikrovlnné ohřívání potravin v plastových nádobách může zvýšit riziko migrace škodlivých látek z obalu do potraviny. Některé plastové obaly obsahují chemické látky, jako jsou ftaláty nebo bisfenoly, které mohou přecházet dle studií do potravin při vystavení vysokým teplotám. Tyto látky jsou podezřelé z negativního vlivu na zdraví, jako je například rušení hormonálního systému.

Mnoho lidí používá mikrovlnou troubu i pro rozmrazování masa. Existuje lepší způsob, který se můžete naučit v tomto videu na YouTube - kanál Americas´s Test Kitchen:

Zdroj: Youtube

Toxické látky

Některé potraviny obsahují přirozeně se vyskytující látky, které mohou být při ohřevu v mikrovlnné troubě přeměněny na toxické látky. Podle studií jde například dusičnany obsažené v některých listových zeleninách, jako je špenát, mohou reagovat s dalšími látkami při ohřevu a vytvářet nitrosaminy, což jsou látky, jež jsou podezřelé z toho, že mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny.

Bezpečnostní rizika

Ohřev některých potravin v mikrovlnné troubě může představovat bezpečnostní riziko pro uživatele. Například pokud se vejce nebo potraviny ve skořápce ohřívají v mikrovlnné troubě, mohou explodovat, což může způsobit popáleniny nebo poškození spotřebiče. Stejně tak při ohřevu některých olejů nebo tuků může dojít k vytvoření nebezpečných horkých skvrn, které mohou způsobit popáleniny při manipulaci s nádobami.

Změna textury a chuti

Mikrovlnná energie může vést k rychlému ohřátí potraviny, což může způsobit nežádoucí změnu textury a chuti některých potravin. Například uzeniny, které mají tendenci ztrácet šťavnatost a chuťovou kvalitu, mohou být po ohřevu v mikrovlnné troubě suché a gumovité. Podobně některé potraviny, jako je třeba těsto nebo pečivo, mohou být po ohřevu v mikrovlnné troubě gumovité nebo tvrdé, což může negativně ovlivnit jejich chuť a konzistenci.

Co do mikrovlnky nepatří

Špenát

Špenát je zdravou potravinou, bohatou na živiny, ale ohřev v mikrovlnné troubě může změnit jeho chemickou strukturu. Obsahuje totiž velké množství dusičnanů, které se podle studií mohou při ohřevu mohou proměnit na toxické látky, a ty mohou poškodit buněčné struktury a zvyšovat riziko vzniku rakoviny. Abychom se vyhnuli této nepříjemnosti, je lepší ohřev špenátu na sporáku.

Uzeniny

Uzeniny jsou oblíbenou pochoutkou mnoha lidí, ale ohřev v mikrovlnné troubě může skrývat rizika. Kromě ztráty chuti a textury hrozí i kontaminace potraviny látkami z obalu, zejména u uzených produktů. Tyto látky mohou být toxické a při dlouhodobém užívání mohou způsobit různé zdravotní problémy.

Chilli

Ani chilli papričky nepatří do mikrovlnné trouby. Při ohřevu se totiž začne do vzduchu uvolňovat v nich obsažený kapsaicin, který může způsobovat pálení očí i potíže s dýcháním. Podle webu thehealthy.com musel být dokonce jednou v New Yorku evakuován celý bytový dům, neboť jeden z jeho obyvatel ohříval chilli papričky v mikrovlnné troubě a způsobil tak ostatním i sobě potíže s dýcháním.

Červená řepa

Červená řepa je zdravou zeleninou plnou vitamínů a minerálů, ale její ohřev v mikrovlnné troubě může vést k nežádoucím změnám v obsažených látkách. Studie ukazují, že obsahuje totiž dusitany, které se při ohřevu mohou proměnit na karcinogenní nitrosaminy.  

Rýže

Ohřev rýže v mikrovlnné troubě může být riskantní záležitostí. Rýže může obsahovat bakterii nazývanou Bacillus cereus, která snadno přežije i při ohřevu v mikrovlnné troubě. Pokud rýži ohřejete a poté necháte stát při pokojové teplotě, bakterie se podle studií může začít množit a produkovat toxiny, které mohou způsobit otravu jídlem. 

Zdroje: www.youtube.com, www.southernliving.com, www.tastingtable.com