Pálení žáhy a nevolnost
Mnoho lidí trpících pálením žáhy a občasnou nevolností si myslí, že tyto symptomy jsou spojeny pouze s refluxem jícnu. Avšak, když se tyto potíže vyskytují pravidelně a neustále, mohou být příznakem něčeho vážnějšího, jako je rakovina žaludku. Pálení žáhy bývá podle studií způsobeno podrážděním sliznice žaludku v důsledku přítomnosti nádoru.
O rakovině žaludku vás v tomto videu na YouTube (kanál Mayo Clinic) informují odborníci:
Rychlé nasycení při jídle
Rychlé nasycení při jídle, známé také jako pocit sytosti nebo plnosti po relativně malém množství jídla, může být rovněž známkou rakoviny žaludku. Nádor v žaludku omezuje jeho schopnost pojmout potravu, což vede k tomu, že se rychleji cítíte sytí. To může mít za následek úbytek hmotnosti a nedostatečný příjem živin. To dále přispívá k pocitu slabosti a vyčerpání.
Únavnost a slabost
Nádor v těle často vyvolává imunitní reakci, která vyčerpává energii a způsobuje celkové vyčerpání, což potvrzují i studie. Krvácení z trávicího traktu způsobené nádorem vede k nedostatku železa v těle, což zapříčiňuje anémii. Anémie může způsobit pocit únavy a slabosti, protože krev není schopna dostatečně transportovat kyslík do těla.
Krvácení z trávicího traktu
Krvácení z trávicího traktu, které může být zřetelné nebo skryté, je podle studií dalším možným příznakem rakoviny žaludku. To může způsobit černé nebo výrazně červené zabarvení stolice. Krvácení může být způsobeno porušením cév v blízkosti nádoru nebo samotným průnikem nádoru do krevních cév. Kromě toho může krvácení způsobit žaludeční vředy, které jsou často spojeny s rakovinou žaludku.
Jak předejít rakovině žaludku?
Prevence je vždy lepší než léčba. Existuje několik způsobů, jak snížit riziko vzniku rakoviny žaludku.
Zdravá strava
Zdravá a vyvážená strava hraje klíčovou roli v prevenci rakoviny žaludku. Zahrnutí bohatého množství ovoce, zeleniny a celozrnných produktů do vaší stravy může poskytnout tělu potřebné živiny a antioxidanty, které chrání buňky před poškozením. Omezování příjmu červeného masa a potravin s vysokým obsahem soli a nitrátů také snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku.
Omezení alkoholu i kouření
Alkohol a kouření mohou společně způsobit poškození sliznice žaludku a podle studií zvýšit pravděpodobnost vzniku nádorů. Omezení či úplné vynechání těchto škodlivých návyků může dramaticky snížit vaše riziko vzniku tohoto onemocnění. Doporučuje se omezit konzumaci alkoholu na střídmou úroveň a úplně přestat kouřit.
Pravidelná fyzická aktivita
Pravidelná fyzická aktivita je důležitá pro udržení celkového zdraví a snížení rizika vzniku rakoviny žaludku. Pohyb podporuje správné fungování trávicího systému a pomáhá udržovat zdravou váhu. Lidé, kteří vedou aktivní životní styl a pravidelně cvičí, mají nižší riziko vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny žaludku. Doporučuje se pravidelně cvičit alespoň 30 minut denně, což může zahrnovat chůzi, běh, plavání, jízdu na kole nebo cvičení ve fitness centru.
Zdroje: youtube.com, www.nhs.uk, Mayo Clinic