Možná jste o vitamínu P dosud neslyšeli. Nejde přitom o nějaký nový zázrak v lahvičce, ale o skupinu bioflavonoidů, které mají pro naše zdraví ohromující účinky. V dnešní době se stále více zaměřujeme na přírodní zdroje a zdravou stravu, a tak je dobré vědět, jaké benefity tyto látky nabízejí. Byť se neřadí mezi běžně známé vitamíny, ukazuje se jako cenný pomocník v boji za lepší zdraví.
Které potraviny patří mezi protizánětlivé, se dozvíte z YouTube videa - kanál Fakta o zdraví
Podpora zdraví cév
Jedním z nejvýznamnějších přínosů vitamínu P je podle studie z roku 1951 jeho schopnost posilovat cévní stěny. Silné a zdravé cévy jsou zásadní pro správnou funkci oběhového systému. Vitamín P je pomáhá zpevňovat, a díky tomu zvyšuje jejich odolnost vůči poškození a zánětům. Tím se snižuje riziko vážných onemocnění, jako je srdeční infarkt a cévní mozkové příhody.
Antioxidanty
Vitamín P disponuje silnou antioxidační aktivitou, díky které také přispívá k ochraně mozku. Volné radikály způsobují oxidační stres, který poškozuje neurony a přispívá k rozvoji neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Vitamín P podle výzkumu z roku 2014 pomáhá tyto škodlivé částice neutralizovat, a tím chrání mozkové buňky.
Zlepšení imunity
Naše imunita je často vystavena zkouškám, a to zejména během chladnějších měsíců, kdy se nachlazení a chřipky šíří jako lavina. Vitamín P podle studie pomáhá naši imunitní odpověď stimulovat, a díky tomu je naše tělo pak lépe vybaveno pro boj s infekcemi.
Ochrana pokožky
Pokožka je zrcadlem našeho zdraví, a tak si zaslouží tu nejlepší možnou péči. Výzkum z roku 2017 uvádí, že vitamín P má schopnost chránit naši pleť před škodlivým UV zářením a znečištěním. Antioxidanty, které obsahuje, pomáhají udržet pleť mladistvou, pružnou a zdravou. Díky tomu přispívá k prevenci předčasného stárnutí pleti a vzniku vrásek.
Vliv na psychické zdraví
Naše duševní zdraví je stejně důležité jako to fyzické. Studie uvádí, že vitamín P také hraje roli v regulaci nálady a emocí. Působí totiž na neurotransmitery v mozku, čímž pomáhá při prevenci depresivních stavů.
Kde vitamín P najdeme?
Jedním z nejlepších zdrojů vitamínu P jsou podle výzkumu z roku 2017 citrusy. Tyto plody nejenže osvěžují a dodávají energii, ale jsou také bohaté na antioxidanty. Zahrňte proto do svého jídelníčku pomeranče, citrony, limety a grapefruity.
Na seznam si také přidejte jahody, borůvky, maliny a ostružiny. Toto malé, ale mocné ovoce je plné vitamínu P a dalších antioxidantů, které pomáhají chránit naše tělo před volnými radikály. Můžete si je dopřát jako svačinu, přidat do jogurtu nebo je použít jako přísadu do dezertů.
Dalším skvělým zdrojem vitamínu P je podle studie zelená zelenina. Ačkoliv brokolice, špenát a kapusta nepatří mezi příliš atraktivní potraviny, obsahují značné množství bioflavonoidů a dalších prospěšných látek. Zkuste si tedy z těchto potravin připravit salát nebo si například kousek špenátu přidejte do smoothie.
Vynikajícím zdrojem vitamínu P je také zelený a černý čaj. Šálek těchto čajů vám jednak dodá energii, ale také podpoří vaší imunitu a zdraví vašich cév.
I když jsou cibule a česnek často podceňovanými potravinami, nabízejí ohromné zdravotní benefity. Cibule a česnek jsou bohaté na bioflavonoidy, a navíc mají silné protizánětlivé účinky. Pokud tyto ingredience přidáte do vašeho pokrmu, nejenže mu zvýrazníte chuť, ale také přispějete k vašemu zdraví.
Vsadit můžete také na ořechy a semena. Ty kromě vitamínu P obsahují také zdravé tuky a bílkoviny, tudíž jsou výbornou svačinkou či přísadou do smoothie. Přidávají navíc do jídla příjemnou křupavost a zároveň vás zasytí.
Zdroje: YouTube.com, medicinenet.com, practo.com, onlymyhealth.com