Každého z nás občas přepadne chuť na sladké. Někteří neodolají a svou touhu po sladkém uspokojí, jiní zatnou zuby a sladkost si odepřou. Naštěstí existuje nespočet zdravých receptů, na kterých si pochutnáte, ale o svou váhu mít obavy nemusíte. Jedním z nich jsou také tyčinky z arašídového másla. Nejenže jsou plné minerálů, které jsou pro naše zdraví klíčové, ale také obsahují velké množství bílkovin, které nám navíc pomohou s redukcí váhy.
Jak si doma připravit čokoládové tyčinky s arašídovým máslem, se dozvíte v YouTube videu – kanál The Cooking Foodie
Zdravotní výhody arašídového másla
Podle studie z roku 2023 je arašídové máslo bohaté na bílkoviny, což je nezbytné pro regeneraci svalů, sílu a zdravou funkci buněk. Zahrnutí arašídového másla do vaší stravy pomůže zajistit dostatečný příjem bílkovin, zejména pokud jste vegetarián nebo vegan.
Studie uvádí, že arašídové máslo také obsahuje zdravé tuky, jako mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Tyto tuky jsou prospěšné pro zdraví srdce a snižují hladinu "špatného" cholesterolu v krvi, což dále snižuje riziko srdečních onemocnění.
Arašídové máslo je podle studie také bohaté na vitamín E, který je důležitý pro zdraví kůže, očí a imunitního systému. Studie uvádí, že také obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením.
Vláknina je klíčová pro zdraví trávicího systému a regulaci hladiny cukru v krvi. Arašídové máslo podle studie obsahuje také vlákninu, která pomáhá udržovat trávicí systém v chodu a podporuje dlouhodobý pocit sytosti.
Jak jsou bílkoviny důležité pro hubnutí?
Výzkum z roku 2020 uvádí, že bílkoviny mají vlastnost udržovat pocit sytosti po delší dobu. To znamená, že konzumace potravin bohatých na bílkoviny vám pomůže snížit celkový příjem kalorií, neboť zároveň snižují chuť k jídlu.
Konzumace bílkovin ve srovnání se sacharidy a tuky také vyžaduje více energie na trávení. Tento proces, známý jako termogeneze způsobená potravou, podle výzkumu zvyšuje vaše celkové spalování kalorií a podporuje hubnutí.
Bílkoviny jsou stavebním kamenem svalů. Zajištění dostatečného příjmu bílkovin je podle výzkumu zásadní pro udržení nebo zvýšení svalové hmoty, což pozitivně ovlivňuje bazální metabolickou rychlost a spalování kalorií i v klidovém stavu.
Konzumace bílkovin společně s komplexními sacharidy podle výzkumu také pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. To snižuje její prudké výkyvy, které vedou k nekontrolovanému přejídání nebo přílivu energie.
Čokoládové tyčinky s arašídovým máslem
Pro přípravu budete potřebovat 2 šálky (480 g) arašídového másla, 1 šálek (90 g) ovesných vloček, 1 šálek (100 g) mletých mandlí, 1/3 šálku + 1 polévková lžíce (90 ml) javorového sirupu, špetka soli, 160 g hořké čokolády a 1 lžíci kokosového oleje.
Připravte si čtvercový plech o průměru 20 cm a vyložte pečícím papírem. Do mixéru přidejte ovesné vločky a rozmixujte na mouku. Do čisté mísy přendejte ovesnou mouku, přidejte mleté mandle, arašídové máslo, javorový sirup, sůl a dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
Hotové těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy a vložte do lednice. Během toho si připravte čokoládovou polevu. Hořkou čokoládu nasekejte na kousky, vložte do žáruvzdorné mísy, přidejte kokosový olej a 15-20 sekund nechte rozpouštět v mikrovlnné troubě. Nalijte na vrstvu arašídového těsta a před podáváním nechte alespoň 30 minut chladit.
Zdroje: YouTube.com, webmd.com, eatingwell.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org