Většina lidí se shání po receptech na zdravé dezerty, a to hlavně teď před létem, kdy se mnozí snaží zhubnout do plavek. Jedním z takových dezertů jsou také fazolové brownies, jejichž základní ingrediencí je zdravím nabitá superpotravina. A čím jsou fazole tak zázračné?

Jak si doma připravit jednoduché fazolové brownies, se dozvíte v YouTube videu – kanál Mythical Kitchen

Zdroj: Youtube

Zdravotní benefity fazolí

Zdraví střev

Fazole jsou podle studie z roku 2015 bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, což pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a reguluje trávení, uvádí výzkumy. Pravidelná konzumace fazolí pomůže snížit riziko zácpy a divertikulitidy. Nerozpustná vláknina přispívá k pravidelné stolici.

Díky rozpustné vláknině fazole podle studie také přispívají ke snížení špatného LDL cholesterolu. Studie uvádí, že rozpustná vláknina se váže na žlučové kyseliny ve střevě a pomáhá k jejich vylučování z těla. Tím se zvyšuje spotřeba cholesterolu ze zásob v těle, což vede k jeho snížení v krvi.

Chrání srdce

Výzkum z roku 2023 uvádí, že fazole obsahují antioxidanty, jako jsou flavonoidy a polyfenoly, které chrání cévy před oxidačním stresem a poškozením způsobeným volnými radikály. Tím podle výzkumu přispívají k udržení zdravých cév a snížení rizika vzniku aterosklerózy a srdečních onemocnění.

Mohou sloužit jako prevence rakoviny

Studie z roku 2008 uvádí, že fazole hrají roli v prevenci některých typů rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva. Jejich obsah vlákniny a antioxidantů podle studie pomáhá chránit buňky před poškozením a inhibovat růst rakovinných buněk.

Regulují hladinu cukru v krvi

Díky svému nízkému glykemickému indexu jsou fazole také skvělou volbou pro diabetiky nebo ty, kteří chtějí udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Výzkum z roku 2020 uvádí, že vláknina obsažená ve fazolích pomáhá zpomalit trávení a snižuje rychlost, kterou se cukr vstřebává do krve.

Pomohou při hubnutí

Fazole jsou také skvělým pomocníkem při hubnutí či při kontrole váhy. Důvodem je jejich vysoký obsah vlákniny a bílkovin, které podle studie z roku 2015 vedou k pocitu sytosti a prodlužují pocit plnosti po jídle. Díky tomu pak nevzniká chuť na nezdravé svačinky mezi jídly a váš kalorický příjem se zbytečně nezvyšuje.

Jak připravit fazolové brownies?

Pro přípravu budete potřebovat 1 plechovku černých fazolí, ¼ šálku javorového sirupu, 1/3 šálku rozpuštěného másla, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¼ šálku cukru, ¼ šálku kakaového prášku, ½ lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 2 vejce, ¾ šálku čokoládových lupínků a ½ lžičky muškátového oříšku.

Nejprve předehřejte troubu na 180 °C. Fazole sceďte a propláchněte a vložte do plastového sáčku na potraviny. Poté použijte váleček či starou láhev a fazole rozmačkejte na jemnou pastu. Pokud zůstanou nějaké kousky v celku, vymačkejte fazolovou pastu na prkénko a plochou stranou nože kousky fazolí seškrábejte dohladka.

Do čisté mísy vložte fazolovou pastu společně s máslem, javorovým sirupem, vanilkou, cukrem, kakaem, práškem do pečiva, solí, vejci a muškátovým oříškem, a šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nakonec vmíchejte čokoládové lupínky.

Hotové těsto rozetřeme do vymazané formy 8x8 a pečeme při 180 °C po dobu 25 minut. Po uplynutí doby hotové brownies vyndáme a před krájením a podáváním necháme 15 minut při pokojové teplotě vychladnout.

Zdroje: YouTube.com, verywellhealth.com, healthline.com