Tradiční müsli tyčinky se sice tváří zdravě, často ale obsahují spoustu přidaného cukru a mouky, což je tak akorát recept na zbytečné kalorie a následné výčitky. S touto zdravou alternativou však získáte tyčinky plné chutí a zdraví, a to bez jediného gramu mouky a se sníženým množstvím cukru. Tato pochoutka nejenže zasytí, ale také poskytne vašemu tělu potřebné živiny, aniž byste museli čelit následnému pocitu viny.
Jak si připravit domácí müsli tyčinky, se dozvíte v YouTube videu – kanál Favorite desserts
Základní suroviny: Cesta ke zdraví
Základní surovinou pro tento lahodný dezert jsou ovesné vločky, které jsou bohatým zdrojem mnoha živin. Obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která podporuje zdraví našeho trávicího systému a snižuje riziko zácpy. Vláknina také pomáhá udržet pocit sytosti, což podporuje kontrolu hmotnosti a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Vedle ní vločky také zahrnují značné množství bílkovin a složených sacharidů, které poskytují pomalý a stabilní přísun energie. Mimo jiné obsahují řadu důležitých vitamínů a minerálů, jako je vitamín B, železo, zinek, hořčík a fosfor. Podle studie z roku 2018 je navíc jejich konzumace spojována s nižším rizikem srdečních onemocnění, neboť pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Další ingrediencí, kterou pro přípravu tyčinek budete potřebovat a stojí za zmínku, jsou datle. Nejenže vám díky sacharidům dodají potřebnou energii, vlákninou podpoří správné fungování střev, ale podle studie z roku 2014 mají navíc antioxidační, protizánětlivé a protinádorové účinky. Součástí receptu je také arašídové máslo, které vás obohatí o zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky, bílkoviny a o vitamín E, niacin, hořčík a zinek.
Jak na to?
Pro přípravu zdravých müsli tyčinek budete potřebovat 125 g ovesných vloček, 180 g datlí, špetku soli, špetku vanilinu, 2 lžíce arašídového másla, 60 gramů arašídů, 50 gramů lískových oříšků a hořkou a bílou čokoládu na ozdobení. Ovesné vločky důkladně rozmixujte v prášek a vysypte do misky. Datle zbavte všech semínek a zalijte je vařící vodou, aby šly snadněji oloupat. Po 15 minutách z datlí odstraňte jejich slupku a vložte do mixéru. Přidejte k nim špetku soli, vanilinu, 2 lžíce arašídového másla a opět důkladně rozmixujte, aby vám vznikla pasta. Přidejte polovinu pasty do rozemletých vloček a vytvořte těsto.
Těsto vložte do čtvercové formy o velikosti 15x15 cm a pomocí rukou či skleničky uhlaďte po celé její ploše. Na povrch rozetřete druhou polovinu pasty a nahoru rozmístěte arašídy s lískovými ořechy. Vložte do mrazáku a nechte chladit po dobu 20 minut a mezitím si rozpusťte hořkou a bílou čokoládu. Po uplynutí doby těsto vyndejte, nakrájejte na kousky, dozdobte čokoládou a nechte odpočinout v lednici na dalších 15 minut, aby čokoláda ztuhla.
Pomocí tohoto receptu vykouzlíte zdravou domácí alternativu k prodávaným müsli tyčinkám, po kterých nejenže nepřiberete, ale také vám dodají mnoho potřebných živin a zdravotních benefitů.
Zdroje: YouTube.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, eatingwell.com