Ořechy jsou bohatým zdrojem různých živin, včetně zdravých tuků, vlákniny, bílkovin, minerálů a vitamínů. Mezi nejběžnější druhy patří vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle, kešu ořechy a lískovce. Každý druh má své specifické složení, ale obecně jsou bohaté na nenasycené tuky, což je pro diabetiky velmi přínosné.

Jaké mají ořechy výhody a nevýhody se dozvíte v YouTube videu – kanál drnespor

Zdroj: Youtube

Podle studie z února 2023 konzumace některých ořechů snižuje hladinu cukru v krvi. Důležitým faktorem jsou zdravé tuky v nich obsažené, které pomáhají zlepšovat citlivost na inzulin. To znamená, že tělo lépe na inzulin reaguje a glukóza může snadněji pronikat do buněk, čímž se hladina cukru v krvi sníží. Jaké ořechy si může diabetik bez výčitek dopřát?

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy mají nízký obsah sacharidů a snižují riziko rychlého nárůstu hladiny cukru v krvi po jídle. Jsou bohaté na nenasycené tuky, zejména na omega-3 mastné kyseliny, a ty jsou prospěšné pro zdraví srdce a pomáhají zlepšit citlivost na inzulin. Díky vláknině udržují stabilní hladinu cukru v krvi, neboť ta zpomaluje trávení a absorpci cukrů. Tudíž jsou vlašské ořechy jednoznačně pro diabetiky dobrou volbou.

Lískové ořechy

Kromě nízkého obsahu sacharidů a bohatého zdroje nenasycených tuků, obsahují lískové ořechy také bílkoviny. Ty jsou důležité pro správnou funkci těla a pomáhají regulovat cukr v krvi. Mimo jiné jsou zdrojem důležitých vitamínů a minerálů, včetně hořčíku, který má vliv na metabolismus glukózy a podporuje citlivost na inzulin. A aby toho nebylo málo, v roce 2019 bylo ve studii prokázáno, že konzumace ořechů vede ke zmírnění oxidačního stresu.

Kešu ořechy

Další vhodnou volbou pro diabetiky jsou kešu ořechy. Nejenže obsahují bohatou dávku živin podobně jako výše uvedené druhy, ale při pravidelné konzumaci mohou dokonce podle jedné studie snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Pokud trpíte cukrovkou, do svého jídelníčku můžete také zakomponovat mandle, lískovce či pistácie. Tyto všechny ořechy jsou ideální pro svůj nízký obsah sacharidů a bohatý zdroj živin podporující citlivost na inzulín.

Ořechy, na které je nutno si dát pozor

Pro diabetiky je obecně důležité vybírat ořechy, které mají nižší obsah sacharidů a nízký glykemický index. Některé ořechy mohou mít obsah sacharidů vyšší nebo jsou slazené. Mezi tyto „nepřátele“ řadíme například kaštanové ořechy. Ty mají vysoký obsah sacharidů a jsou bohaté na škrob, který způsobuje zvýšení hladiny cukru. Dále také medové ořechy, ořechy obalené v cukrové polevě či karamelu.

Pokud trpíte cukrovkou, vyvarujte se rovněž soleným ořechům. Ty sice samy o sobě hladinu krevního cukru nijak neovlivní, ale stále jde o přesolenou pochoutkou, která může zvyšovat krevní tlak.

Ořechy jsou opravdu cenným přídavkem do stravy, a to nejen pro lidi trpící cukrovkou. Obsahují zdravé tuky, vlákninu a další živiny, které hladiny cukru v krvi kontrolují a některé pomáhají předcházet cukrovce 2. typu. Nicméně je důležité konzumovat je s mírou, neboť velký příjem ořechů vede k nadměrnému příjmu kalorií.

Zdroje: YouTube.com, everydayhealth.com, medicalnewstoday.com