Pesticidy jsou chemikálie, které jsou používány k ochraně plodin před škůdci, chorobami a plevely. Existuje mnoho druhů, které zahrnují pesticidy na hubení hmyzu (insekticidy), fungicidy na boj s houbami, herbicidy na hubení plevelů a mnoho dalších. Tyto chemikálie jsou aplikovány na pole a skleníky různými způsoby, včetně postřiků, ošetření půdy nebo ošetření semen. V zemědělském sektoru by se bez těchto látek pravděpodobně neobešli, ale na nás mají neblahé účinky, zvláště pak, když se k nám nedopatřením dostanou ve větším množství. Podle studie z roku 2016 k expozici pesticidů dochází prostřednictvím kontaktu s kůží, požitím či vdechnutí a jejich vedlejší účinky mohou být dermatologického, gastrointestinálního či respiračního rázu. Klíčovým opatřením, jak se vyhnout těmto negativním účinkům, je důkladné mytí ovoce a zeleniny před jejich konzumací.

Jakým způsobem lze používat jednou sodu v domácnosti, se dozvíte v YouTube videu – kanál econea.cz

Zdroj: Youtube

Jedlá soda jako účinný pomocník

Jedlá soda najde v naší kuchyni řadu využití. Používá se na pečení, pomůže nám proti pálení žáhy, lze ji využít i při úklidu domácnosti nebo nám dokáže dle jednoho výzkumu pomoci zbavit ovoce a zeleninu nežádoucích pesticidů a dalších nečistot. Své čistící a neutralizační vlastnosti získala díky svému složení, jako je sodík, vodík a uhličitan. Pro likvidaci pesticidů potravin stačí, když vysypete cca 10 gramů jedlé sody do 1 litru vody a promícháte. Potraviny namáčejte zhruba 10-15 minut a poté důkladně opláchněte čistou vodou.  

Použijte octový roztok

Octový roztok má kyselé vlastnosti, které pomáhají rozpouštět a odstraňovat zbytky pesticidů z povrchu potravin. Kromě toho má ocet také antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají snižovat riziko kontaminace potravin bakteriemi. Studie z roku 2022 potvrdila, že nejúčinnějším octem pro likvidaci pesticidů je rýžový ocet. Použít lze však také bílý vinný, který má mírnou chuť a vůni a není příliš pronikavá. Smíchejte vodu a ocet v poměru 3:1. Tento poměr pomůže zajistit dostatečnou koncentraci octa pro účinné odstranění pesticidů, aniž by to poškodilo ovoce nebo zeleninu. Ponořte ovoce nebo zeleninu do připraveného octového roztoku a ujistěte se, že jsou potraviny plně ponořeny. Nechte potraviny namočené po dobu 10-15 minut a důkladné opláchněte pod tekoucí vodou. Tím se odstraní jakýkoli zbytek octového roztoku spolu s odstraněnými pesticidy.

Citrusová šťáva

Citrusová šťáva, jako je například šťáva z citronu, limetky nebo pomeranče, obsahuje kyselinu citronovou a další citrusové kyseliny, které jsou přirozenými čistícími látkami. Tyto kyseliny mají schopnost rozpouštět a odstraňovat nečistoty z povrchu potravin, včetně zbytků pesticidů. Vymačkejte šťávu z vybraného citrusu a nařeďte vodou v poměru 1:1. Namočte ovoce a zeleninu a nechte několik minut kyselinu ve šťávě působit. Poté opláchněte tekoucí vodou.

Solný roztok

Ke zbavení pesticidů lze také použít solný roztok, neboť sůl má schopnost absorbovat vodu a rozpouštět se, což umožňuje, aby se na její povrch vázaly nečistoty a zbytky pesticidů. Její poměr k vodě by měl být zhruba 1:10. Tento poměr pomůže zajistit dostatečnou koncentraci soli pro účinné odstranění pesticidů, aniž by to ovoce a zeleninu jakkoliv poškodilo. Potraviny v roztoku nechte po dobu 10-15 minut a poté opět důkladně opláchněte.

Speciální prostředky

Pokud se vám nechce pouštět do žádné výroby domácích roztoků, existuje mnoho komerčních přípravků, které vás pesticidů zbaví také. Tyto prostředky jsou snadno dostupné v obchodech s potravinami či na internetu, a to v podobě různých sprejů nebo kapalin.

Efektivní opláchnutí pesticidů z ovoce a zeleniny je klíčové pro zajištění bezpečnosti potravin. Metody jako jedlá soda, octový roztok, citrusová šťáva či solný roztok jsou účinné způsoby, jak minimalizovat přítomnost pesticidů a zajistit, že potraviny jsou bezpečné ke konzumaci.

Zdroje: YouTube.com, theguardian.com, goodnet.org