Snídaně je základ dne a měli bychom dobře zvážit, jak svůj den začneme. Protože pokud k snídani nezvolíte správné potraviny, za několik hodin dostanete opět hlad a během dne pak nasbíráte velké množství kalorií. Jestliže tedy hledáte inspiraci, máme pro vás tyto tři skvělé tipy. Perfektně nasytí, podpoří hubnutí a stojí pár korun!

Jak si připravit domácí pečenou ovesnou kaši, se dozvíte z YouTube videa - kanál Skotská královna

Zdroj: Youtube

Pečené ovesné vločky s banánen

Na pečenou ovesnou kaši si připravte 50 g ovesných vloček, 1 středně velký banán (pár koleček si dejte stranou na ozdobu), 15 g veganského proteinu (nebo více ovesných vloček), 1/3 hrnku ovesného nápoje, 1/2 lžičky kypřicího prášku a skořici dle chuti.

V první řadě si předehřejte troubu na 180 ℃. Banán rozmačkejte na kaši, přidejte ovesné vločky, veganský protein, kypřící prášek, ovesný nápoj, špetku soli a dobře promíchejte. Přendejte do menší zapékací misky a ozdobte několika kousky na kolečka nakrájeného banánu. Pokud máte rádi skořici, nasypte ji ještě na banány. Pečte zhruba 20 minut.

Exotická shakskuha

Na izraelskou shakshuku budete potřebovat 1 velkou cibuli, 1 sladkou červenou papriku, 1 lžíci drceného římského kmínu, mletou papriku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžičku třtinového cukru, sýr feta, čerstvý koriandr, 2 vejce, olivový olej, sůl, pepř a kváskový chléb nebo ciabattu.

Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Cibuli poté odhrňte stranou a do volného místa přidejte římský kmín a mletou papriku. Nechte chvilku opéct, ale dejte pozor, aby se koření nepřipálilo. Poté přidejte rajčatový protlak a pokrájená rajčata a papriku. Přisypte lžičku cukru a nechte zeleninu karamelizovat. Následně podle chuti osolte, opepřete a přidejte trochu vody, aby směs měla konzistenci omáčky. Vařte zhruba 15 minut.

Pomocí lžíce ve směsi vytvořte dva důlky a vyklepněte do nich vejce. Přiklopte poklicí, aby se vajíčka uvařila v páře. Nakonec do omáčky rozdrobte feta sýr a před podáváním posypejte čerstvým koriandrem a zakápněte kvalitním olivovým olejem. Takto připravenou shakshuku si nejlépe vychutnáte s opečeným plátkem chleba.

Zdravé banánové lívance

Na banánové lívance bez cukru si připravte 2 banány, 2 vejce, 120 ml nízkotučného mléka, 120 g ovesné mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky skořice, špetku soli a řepkový olej ve spreji.

Banány nejprve oloupejte a rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte vejce, mléko a dobře promíchejte. Ke směsi přisypte mouku, kypřicí prášek, skořici a špetku soli. Opět dobře promíchejte a nechte 5 minut odstát.

Pánev si rozehřejte na mírném stupni a vystříkejte ji řepkovým olejem. Těsto nabírejte pomocí lžíce a vytvořte na pánvi 4 malé hrudky (s tímto množstvím jich bude celkem 12) a pozvolna po obou stranách smažte dozlatova.

Hotové lívance můžete podávat například s light cottage sýrem, který osladíte sladidlem bez kalorií, a vysokoprocentní čokoládou nebo s libovolným ovocem. Vše závisí na vašich preferencích.

Zdroje: YouTube.com, loveandlemons.com, ambitiouskitchen.com