S příchodem podzimu tělo potřebuje více tepla, aby si udrželo rovnováhu. Pokrmy, které zahřejí, jsou tedy v jídelníčku velmi důležité. Tradiční recepty pro chladnější měsíce obsahují často koření s hřejivými účinky, jako je skořice nebo zázvor, které tělo podporují v jeho přirozené obraně proti chladnému počasí. Není proto nic lepšího než si upéct sušenky se skořicí, které pohladí nejen chuťové pohárky, ale také duši.
Připravte si podzimní sušenky podle tohoto receptu na YouTube - kanál Toprecepty. Cukr samozřejmě nahraďte medem:
Ovesné vločky se staly oblíbenou volbou díky svému vysokému obsahu vlákniny, která navozuje delší pocit sytosti a podporuje trávení. Pravidelná konzumace vloček podle studií snižuje hladinu cholesterolu a díky obsahu beta-glukanu i podporuje imunitní systém.
Zdravé sladidlo a voňavá skořice
S příchodem chladnějšího počasí stoupá chuť na sladké. Zdravou alternativou cukru se tak stává med, který nejenže dodá sušenkám příjemnou chuť, ale také tělu prospívá. Med podle studií obsahuje enzymy a antioxidanty, které podporují zdraví, a díky své sladivosti jej postačí menší množství než u běžného cukru. Navíc má podle studií přirozeně antibakteriální účinky, které v podzimních měsících ocení každý organismus.
Skořice je dalším oblíbeným kořením podzimu. Zahřívá organismus, povzbuzuje trávení a zlepšuje schopnost těla zpracovávat cukr, a to pomáhá udržet stabilní hladinu energie. Skořice je podle studií zároveň zdrojem antioxidantů a má protizánětlivé účinky.
Zdravé ořechy
Další ingrediencí v sušenkách jsou ořechy bohaté na zdravé tuky, vitamín E a minerály, jako je hořčík a zinek, které pomáhají udržet zdravou pokožku a silný imunitní systém. Tento typ tuků tělo zásobí dlouhotrvající energií, kterou oceníte zvláště ve chladných dnech. Kousky čokolády, přidávané do sušenek, tělu zase přinášejí antioxidanty a flavonoidy, jež podporují zdraví srdce a zlepšují náladu.
Podzimní sušenky z ovesných vloček
Na přípravu těchto chutných podzimních sušenek smíchejte 1 a půl hrnku ovesných vloček s jedním hrnkem hladké mouky a jedním práškem do pečiva, který těsto hezky nakypří. Poté přidejte lžičku skořice. Následně k suché směsi přijde 250 gramů rozpuštěného másla, jedno vajíčko a 2 lžíce medu. Nakonec přidejte půl hrnku nahrubo nasekaných ořechů a 80 gramů nalámané čokolády. Těsto dobře promíchejte a pak z něj tvarujte sušenky. Ty pečte na plechu s pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
Zdroje: www.youtube.com, www.healthline.com, www.medicalnewstoday.com, www.loveandlemons.com