Mazanec je tradiční velikonoční pečivo, které symbolizuje narození Ježíše Krista a jeho vzkříšení a jeho kulatý tvar znázorňuje slunce a obnovu života. Velikonoční doba následuje po postním období, během které se mnoho lidí zdržuje několika potravin, včetně pečiva, tudíž po skončení postu se pečení mazance považuje za slavnostní obřadní akt.

Jestli se rozhodujete, zda narušit velikonoční tradice nebo svou dietu, máme pro vás kompromis. Tímto zdravým dietním mazancem žádnou tradici nenarušíte a vaše svědomí může zůstat čisté. Je totiž bez cukru, plný bílkovin a jeho důležitou složkou je tvaroh, který vám navíc přinese mnoho zdravotních benefitů.

Jak správně tvarovat mazanec, se dozvíte v YouTube videu – kanál Toprecepty

Zdroj: Youtube

Zdravím nabitý tvaroh

Vysoký obsah bílkovin: Tvaroh je vynikajícím zdrojem bílkovin, což je důležité pro budování a opravu svalové hmoty. Bílkoviny jsou také důležité pro mnoho funkcí v těle, jako je podpora imunitního systému a transportních funkcí.

Nízký obsah tuku: Ve srovnání s některými jinými mléčnými výrobky má tvaroh nižší obsah tuku, což je prospěšné pro ty, kteří si hlídají svou váhu.

Podpora trávení: Podle studie z roku 2013 bílkoviny a další živiny obsažené v tvarohu pomáhají udržovat zdravou střevní sliznici a integritu, což je důležité pro správnou funkci trávicího systému. Je navíc snadno stravitelný a poskytuje tělu rychlý zdroj energie a živin.

Vitamíny a minerály: Podle studie z roku 2023 je tvaroh jedním z nejrozšířenějších tradičních mléčných výrobků, který má vysokou nutriční hodnotu. Mimo jiné je vynikajícím zdrojem vápníku, který je důležitý pro zdraví kostí a zubů. Obsahuje také další důležité minerály, jako je fosfor a hořčík, a vitamíny, jako je vitamin B12.

Stabilizace hladiny cukru v krvi: Díky kombinaci bílkovin a málo sacharidů tvaroh pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je důležité pro prevenci hladovění a udržení energie během dne.

Jak připravit dietní mazanec

Pro přípravu budete potřebovat 200 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g hladké bílé pšeničné mouky, 15 g sušeného droždí, 300 g odtučněného tvarohu, 2 lžičky rumu, 2 vejce, 1 lžičku citronové kůry, sladidlo bez kalorií, špetku soli, 60 g rozinek, 1 žloutek na potření, 20 g mandlových plátků.

Všechny ingredience vytáhněte předem, aby se stačily zahřát na pokojovou teplotu. Smíchejte oba druhy mouky a sůl a třetinu oddělte. Do zbylých dvou třetin přidejte droždí. Ve zvláštní misce smíchejte tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru, přidejte 2/3 mouky a míchejte. Zbytek mouky přidávejte postupně, dokud nevytvoříte vláčné těsto. Nakonec přidejte rozinky a do těsta pořádně zapracujte. Takto připravené těsto překryjte fólií a utěrkou a nechte na teplém místě kynout po dobu 1-2 hodiny, dokud nenabude svého objemu alespoň dvakrát.

Po vykynutí ho rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte dva pěkné bochánky. Vložte na plech vystlaný pečícím papírem dostatečně daleko od sebe. Opět zakryjte fólií a utěrkou a nechte kynout dalších 20-30 minut na teplém místě. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.

Před pečením udělejte na každý bochánek nožem křížek, potřete žloutkem a posypte mandlemi. Teplotu snižte na 160 °C a pečte po dobu 35-45 minut. V průběhu mazance hlídejte, pokud by začaly tmavnout, překryjte alobalem. Po uplynutí doby špejlí zkontrolujte, zda jsou hotové. Pokud se již těsto nelepí, máte hotovo.

Zdroje: YouTube.com, thewellnesscorner.com, bajolafit.cz, tarladalal.com