V dnešní době, kdy se každý snaží najít ten nejzdravější a nejefektivnější způsob stravování, je těžké přehlédnout rostoucí popularitu vývaru z kostí. Tento tradiční pokrm, který popularitu díky svým léčivým účinkům získal již ve starém Řecku, má mnoho zdravotních výhod a je skvělým doplňkem každodenní stravy.

Jak docílit poctivého, pomalu taženého vývaru, se dozvíte v YouTube videu – kanál Těhotnej kuchař

Zdroj: Youtube

Zdravé klouby a kosti

Vývar z kostí je podle studie z roku 2021 bohatý na kolagen a želatinu, které jsou zásadní pro zdraví kloubů a kostí. Studie uvádí, že kolagen je základní bílkovinou, která tvoří strukturu kloubních chrupavek, vazů, šlach a kostí a při jeho pravidelné konzumaci, včetně prostřednictvím oblíbeného vývaru, pomáhá udržovat tkáně silné a odolné.

Silný imunitní systém

Vývar z kostí také obsahuje širokou škálu živin, které jsou důležité pro správnou funkci imunitního systému. Mezi tyto živiny podle výzkumu z roku 2011 patří vitamíny (zejména vitamín C, vitamín D a vitamín A), minerály (jako zinek a železo) a aminokyseliny. Výzkum uvádí, že tyto látky jsou klíčové pro tvorbu bílých krvinek, které bojují proti infekcím, a také podporují regulaci imunitních reakcí.

Správné trávení

Dalším důležitým benefitem vývaru z kostí je správné fungování trávicího traktu. Želatina v něm obsažená nepodporuje pouze zdraví kloubů a kostí, ale obsahuje důležitou aminokyselinu glycine, která podle studie také podporuje tvorbu žaludeční kyseliny, a tím pomáhá trávicím enzymům rozkládat potravu. To dále vede k lepšímu trávení a vstřebávání živin.

Díky svému obsahu želatiny navíc podle studie pomáhá posilovat stěny střevního traktu a podporuje tvorbu sliznice, která chrání střeva před poškozením. Tím přispívá k lepšímu zdraví střevního traktu a ke snížení rizika zažívacích potíží, jako jsou například záněty střev nebo syndrom dráždivého tračníku.

Zdravá pokožka

Přítomný kolagen, společně s elastinem, který se podle studie z roku 2021 ve vývaru vyskytuje také, jsou základními složkami zdravé pokožky. Kolagen podle studie pomáhá udržovat její pevnost, elasticitu a hydrataci, zatímco elastin je zodpovědný za pružnost a odolnost pokožky proti vráskám a stárnutí.

Živiny obsažené ve vývaru z kostí, jako jsou antioxidanty a minerály, podle studie navíc pokožku chrání před škodlivými účinky volných radikálů a poškozením způsobeném UV zářením.

Vývar z kostí je také skvělým prostředkem pro hydrataci. Kromě kolagenu obsahuje i další hydratační látky, které podle studie přispívají ke zdravé a pružné pokožce. Dobře hydratovaná pokožka je navíc méně náchylná k suchosti, svědění či podráždění.

Silné vlasy a nehty

Společně s kolagenem vývar z kostí také obsahuje různé aminokyseliny, které jsou podle jednoho výzkumu nezbytné pro tvorbu keratinu, strukturální bílkoviny tvořící vlasy a nehty. Pravidelná konzumace vývaru z kostí vám tudíž poskytne tyto potřebné aminokyseliny a vy tak docílíte silných a zdravých vlasů a nehtů.

Lepší spánek

Jak už víme, vývar z kostí obsahuje aminokyselinu glycine, která má podle výzkumu z roku 2023 navíc také uklidňující účinky na nervový systém. Výzkum uvádí, že glycine pomáhá snížit úzkost, stres a napětí, což vede k relaxaci těla a lepšímu usínání. Vývar vás zkrátka pohladí jak po těle, tak i po duši.

V závěru lze říci, že vývar z kostí by neměl chybět v jídelníčku nikoho z nás, a to nejen při nachlazení, kocovině či žaludečních problémech, nýbrž pravidelně. Nejenže chutná skvěle a zahřeje, ale také přináší mnoho překvapivých zdravotních benefitů pro naše tělo. Ať už zvolíte rychlejší variantu z drůbeže, či poctivý, pomalu tažený hovězí, vaše tělo vám jistě poděkuje.

Zdroje: YouTube.com, webmd.com, forbes.com