Když žena vstupuje do věku nad 40 let, její tělo prochází různými změnami, včetně hormonálních výkyvů. Perimenopauza a menopauza je období, kdy se objevují různé příznaky, jako je únava, problémy s váhou, změny nálady nebo nespavost. I když jsou tyto změny přirozené, existují kroky, které pomohou zmírnit jejich negativní účinky, a to především úpravou stravy. Některé potraviny a nápoje totiž ovlivňují hormonální rovnováhu, a proto by jejich konzumaci měly ženy po 40. roce zvážit a případně je ze svého jídelníčku vyřadit.
Co a jak jíst v menopauze, se dozvíte z následujícího YouTube videa - kanál Perfect Balance with Bára
Produkty z rostlinného masa
Rostlinné maso se často propaguje jako zdravá alternativa k živočišným produktům, ale pro ženy nad 40 let má negativní účinky na hormony. Tyto výrobky, především ty, které obsahují sóju, podle studie z roku 2002 přispívají k hormonální nerovnováze. Sója totiž obsahuje fitoestrogeny, které napodobují estrogen v těle. Při nadměrné konzumaci těchto potravin dochází k hormonálním změnám, což je problémem pro ženy, které již změnami hladiny estrogenů procházejí.
Mléčné výrobky
Dalším typem potravin, kterým by se měly ženy nad 40 let raději vyhýbat, jsou mléčné výrobky. Mléko a jeho deriváty obsahují přirozené hormony, včetně estrogenů a progesteronu, které pocházejí od krav. U žen ve věku nad 40 let, které změny v hormonálních hladinách již zažívají, konzumace mléčných produktů tuto nerovnováhu ještě zhorší. To, že hormony v neorganickém mléce negativně ovlivňují hormonální rovnováhu v těle potvrzuje také jeden výzkum z roku 2020. Proto je vhodné vybírat organické mléko či zvolit alternativy v podobě mandlového nebo ovesného mléka.
Slazené nápoje
Slazené nápoje, ať už se jedná o ovocné šťávy, slazenou kávu, sycené nápoje nebo energetické drinky, jsou dalším typem potravin, které by ženy nad 40 let měly omezit. Tyto nápoje způsobují náhlé výkyvy inzulínu, což má negativní vliv na hormonální rovnováhu. Vyšší hladina inzulínu totiž podle studie z roku 2021 zvyšuje produkci estrogenů a testosteronů, a tím dochází k jejich nerovnováze v těle.
Navíc dlouhodobá konzumace těchto nápojů podporuje chronické záněty a narušuje signály hladu, což vede k přejídání a nárůstu tělesné hmotnosti. Pro zlepšení hormonální rovnováhy je tudíž lepší se zaměřit na přírodní nápoje, jako jsou bylinkové čaje, čistá voda nebo neslazené ovocné šťávy.
Alkohol
Alkohol je známý svými negativními účinky na zdraví, a to i pro ženy starší 40 let. Tyto nápoje ovlivňují téměř každý hormonální proces v těle. Alkohol například narušuje funkci jater, které jsou klíčové pro metabolizaci estrogenů. Když játra nefungují správně, vede to k hormonální nerovnováze, zejména k dominanci estrogenů.
Dokonce i jeho malá konzumace navíc ovlivňuje produkci melatoninu, a tím pádem způsobuje problémy se spánkem. Alkohol podle výzkumu z roku 2006 také snižuje hladinu progesteronu, zvyšuje testosteron a oslabuje funkci nadledvinek. To zhoršuje hormonální rovnováhu, která je již ovlivněna stárnutím, a následně způsobuje pocity únavy, výkyvy nálad a přibývání na váze.
Hormonální změny jsou často výzvou. Vliv stravy na tuto fázi života je zásadní a má velký dopad na pohodu. Když se však ženy nad 40 let zaměří na vyřazení těchto několik věcí z jejich jídelníčku, pomohou svou hormonální rovnováhu stabilizovat a zmírnit příznaky, které jsou s tímto obdobím spojené. Mějte na paměti, že správná péče o tělo je dlouhodobý proces, a čím více se o něj budete starat, tím lépe se budete cítit.
Zdroje: YouTube.com, everydayhealth.com, healthline.com, teamnutrition.ca
Vytvořeno s pomocí AI