Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, což znamená, že naše tělo není schopno ho samostatně vytvářet a musíme ho získat z potravy. Jedná se o nezbytnou složku proteinů, která přispívá k růstu a opravě tkání. Nicméně jeho nejvýznamnější rolí je jeho schopnost být prekurzorem serotoninu, „hormonu štěstí“, který reguluje náladu, spánek, chuť k jídlu a dalších fyziologických funkcí.

Více o tryptofanu se dozvíte v YouTube videu – kanál Mayo Clinic

Zdroj: Youtube

Jaký vliv má na naše tělo?

Tryptofan má rozsáhlý vliv na mnoho aspektů našeho těla a duševního zdraví. Jeho klíčovou funkcí je podpora tvorby neurotransmiteru serotoninu, který hraje zásadní roli v regulaci nálady, spánku a chování. Naši náladu stabilizuje tím, že reguluje aktivity mozkových oblastí spojených s emocemi. Jeho vyšší hladiny jsou obvykle spojeny s lepším emocionálním stavem a menší pravděpodobností projevů deprese a úzkosti. Podle studie z roku 2022 tryptofan hraje také rozhodující roli při regulaci spánku. Díky zvýšené hladině serotoninu, jehož je prekurzorem, pomáhá zlepšit kvalitu spánku a snížit problémy s nespavostí. Mimo jiné ovlivňuje naši chuť k jídlu, neboť jeho vyšší hladiny vedou k menšímu příjmu potravy a regulaci hmotnosti. Jednoduše řečeno, když nejsme v depresi a jsme šťastní, nemáme potřebu smutek zahánět jídlem.

Kromě role v tvorbě serotoninu má tryptofan i další významné úlohy v těle, například také podporuje tvorbu niacinu (vitaminu B3), který je nezbytný pro metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin.

Potraviny bohaté na tryptofan

Zajištění dostatečného příjmu tryptofanu je klíčové pro podporu tvorby serotoninu a udržení optimálního stavu našeho těla a mysli. Existuje řada potravin, které jsou bohaté na tryptofan a mohou být začleněny do každodenní stravy. Mezi ně řadíme banány, obsahující další živiny, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina, což z nich činí skvělou volbu pro zdravou stravu. Dalším významným zdrojem jsou mléčné výrobky. Sýry jako například cottage nebo tvrdé sýry jako cheddar obsahují značné množství této aminokyseliny. Další pochoutkou je tmavá čokoláda. Čím tmavší čokoláda s vysokým obsahem kakaa, tím vyšší množství tryptofanu. Do jídelníčku je nutno zařadit také ořechy, jako jsou mandle, vlašské ořechy či lískové, a nezapomeňme na dýňová semínka. Tyto všechny potraviny navíc obsahují zdravé tuky a vlákninu. Nebojte se zvýšit příjem luštěnin, které jsou kromě tryptofanu zdrojem rostlinného proteinu. U masa dejte přednost drůbežímu a zaměřte se na ryby, které vás obohatí o omega-3 mastné kyseliny.

Zahrnutí těchto potravin bohatých na tryptofan do vaší stravy pomůže zvýšit hladiny této důležité aminokyseliny v těle a podpořit tak tvorbu serotoninu. Uvidíte, že budete veselejší, zlepší se vám spánek a vaše tělo vám poděkuje.

Zdroje: YouTube.com, medlineplus.gov, webmd.com