Kysané zelí je typem fermentovaného zelí s významnými zdravotními přínosy. Historie kysaného zelí sahá až do starověké Číny před více než 2000 lety. Tehdy byla fermentace jedním způsobem, jak uchovat potraviny a prodloužit jejich trvanlivost.
Na video od Kuchyně Lidlu jak připravit zelí se podívejte na YouTube:
Populární příloha v Německu
Kysané zelí přežilo staletí a stalo se populárním přílohou a dochucovadlem v mnoha kulturách, zejména v Německu, odkud má své jméno.
Díky fermentaci, kterou prochází, kysané zelí nabízí výživu a zdravotní benefity daleko přesahující čerstvé zelí.
Kysané zelí je velmi výživné
Kysané zelí obsahuje mnoho živin důležitých pro optimální zdraví. Jeden šálek poskytuje pouze 27 kalorií, 0,2 gramy tuku, 6,1 gramu sacharidu, 4,1 gramu vlákniny, 1,3 gramu bílkoviny. Kysané zelí také poskytuje významný podíl denního doporučeného příjmu sodíku, vitamínu C, vitamínu K1, železa, manganu, vitamínu B6, kyseliny listové, mědi a draslíku.
Co je fermentace
Kysané zelí je zvláště výživné proto, že prochází fermentací, procesem, během kterého mikroorganismy na zelí tráví jeho přirozené cukry a přeměňují je na oxid uhličitý a organické kyseliny. Fermentace začíná, když přirozeně přítomné kvasinky a bakterie přijdou do kontaktu s cukry v zelí.
Fermentace kysaného zelí vytváří podmínky, které podporují růst prospěšných probiotik, bakterií, které poskytují silné zdravotní benefity. Probiotika také pomáhají stravitelnosti potravin, což zvyšuje schopnost střeva absorbovat vitamíny a minerály, které obsahují.
Je však třeba poznamenat, že kysané zelí může obsahovat poměrně vysoký obsah sodíku. Mějte to tedy na paměti, pokud sledujete příjem soli.
Zlepšuje trávení
Odborníci odhadují, že ve vašem střevu žije více než 38 bilionů mikroorganismů, což je více než celkový počet lidských buněk ve vašem těle. Tyto bakterie hrají klíčovou roli ve vašem trávení.
Stejně jako některé jiné fermentované potraviny, i kysané zelí podporuje zdravou střevní flóru. Probiotické bakterie v nepasterizovaném kysaném zelí mohou působit jako první linie obrany proti toxinům a škodlivým bakteriím.
Probiotika, která se nacházejí v kysaném zelí, také mohou snížit nebo zabránit průjmům způsobeným užíváním antibiotik a snížit trávicí symptomy spojené s nespecifickým střevním zánětem.
Stejně jako většina jiných fermentovaných potravin obsahuje kysané zelí také různé enzymy, které pomáhají rozkládat živiny na menší, lépe stravitelné molekuly.
Posiluje imunitní systém
Kysané zelí je zdrojem probiotik a živin, které podporují váš imunitní systém. Zaprvé, bakterie, které obývají váš střevní trakt, silně ovlivňují váš imunitní systém. Probiotika obsažená v kysaném zelí zase zlepšují rovnováhu bakterií ve vašem střevě, což pomáhá udržovat zdravý střevní povrch.
Udržování zdravé střevní flóry také pomáhá zabránit růstu škodlivých bakterií a může dokonce zvýšit produkci přirozených protilátek.
Pravidelná konzumace probiotických potravin, jako je kysané zelí, může snížit i riziko vzniku infekcí, jako je běžná rýma či infekce močových cest. Může také pomoci rychlejšímu zotavení.
Kysané zelí je dále bohaté na vitamín C a železo, které přispívá ke zdravému imunitnímu systému.
Může pomoci při hubnutí
Pravidelná konzumace kysaného zelí pomáhá zhubnout a udržet váhu. To je částečně způsobeno tím, že kysané zelí, jako většina zeleniny, je nízkokalorické a bohaté na vlákninu. Diety bohaté na vlákninu vás udržují déle syté, což může přirozeně snížit váš denní příjem kalorií. Probiotický obsah kysaného zelí může také přispět ke ztrátě váhy.
Pomáhá snižovat stres
Zdravá střevní flóra zlepšuj náladu a funkci mozku. To je způsobeno těsným vztahem mezi střevy a mozkem. Bakterie ve střevech mohou být schopny odesílat zprávy vašemu mozku a ovlivňovat jeho funkci a vnímání světa.
Prevence před rakovinou
Zelí, respektive hlavní složka kysaného zelí, obsahuje antioxidanty a další prospěšné rostlinné látky, které mohou pomoci snížit riziko vzniku určitých druhů rakoviny.
Proces kvašení zelí vytváří specifické rostlinné sloučeniny, které potlačují růst předrakovinných buněk.
Prospěšné látky obsažené v zelí mohou také chránit proti rakovině tlustého střeva, rakovině jater, rakovině slinivky břišní, rakovině prostaty a v neposlední řadě gastrointestinálním rakovinám.
Zdroj: www.youtube.com, www.itesco.cz, www.novinky.cz