Moderní dorty, jak je známe dnes, začaly vznikat až v 19. století s rozvojem cukrářství. V té době se recepty na dorty začaly šířit mezi domácnosti, a každý region měl své vlastní variace. Staré recepty byly založeny na přírodních ingrediencích a jednoduchých technikách, které dnes opět získávají na popularitě.

Zajímavosti o starých receptech

Staré recepty jsou cenným odkazem na minulost a ukazují, jak lidé v minulosti přistupovali k jídlu. V době, kdy byl tento recept napsán, nebyla běžná přítomnost konzervantů nebo umělých dochucovadel, což znamenalo, že všechny suroviny musely být co nejčerstvější. Dnes se často vracíme k těmto starým metodám, protože přirozené a kvalitní suroviny jsou pro naše zdraví přínosnější

Příprava toho nejchutnějšího dortu

Příprava začíná přípravou těsta. Nejprve je potřeba vyšlehat 5 vaječných bílků do pevného sněhu. Bílky by měly být tuhé a lesklé. V jiné míse smíchejte 100 g měkkého margarínu nebo oleje, 100 g cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g hladké mouky a 1 lžičku prášku do pečiva. Tuto směs dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Poté jemně vmíchejte připravený sníh z bílků, který dodá těstu vzdušnost. Těsto by mělo být nadýchané a lehké.

Takto připravené těsto nalijte do formy o rozměrech 20x30 cm, kterou vyložíte pečicím papírem. Formu s těstem vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte 10 minut, dokud těsto nebude zlatavé a pevné na dotek. Po upečení nechte těsto mírně vychladnout.

Mezitím připravte první krém. V míse prošlehejte 5 žloutků s 100 g cukru, tuto směs nalijte rovnoměrně na vychladlý korpus a vraťte ho zpět do trouby. Teplotu snížíte na 100 stupňů Celsia a pečte dalších 35 minut, dokud krém neztuhne.

Nyní připravte polevu. V malém hrnci opražte 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g cukru, 4-5 kostek čokolády (asi 80 g) a 50 ml čerstvého mléka. Na mírném ohni všechny ingredience pomalu zahřívejte a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a směs nebude hladká. Polevu poté rovnoměrně nalijte na dort.

Nakonec posypejte dort mletými vlašskými ořechy, které dodají pokrmu příjemnou křupavost a krásnou ořechovou vůni. Po dokončení nechte dort chvíli vychladnout, aby se všechny vrstvy správně propojily a chutě se dobře rozvinuly.

Zdroje: www.flagman.bg