Banánová zmrzlina je ideální volbou pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií a tuku. Narozdíl od tradiční zmrzliny, která často obsahuje vysoký obsah tuku a přidané cukry, je banánová zmrzlina lehčí alternativou. Banány jsou samy o sobě nízkokalorickou potravinou.

Recept na domácí banánovou zmrzlinu nabízí toto YouTube video - kanál Clean & Delicious:

Zdroj: Youtube

Bohatá na důležité živiny

Banány jsou podle studií bohaté na důležité živiny, jako je draslík, vitamín C, vitamín B6 a vláknina. Draslík je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů, regulaci krevního tlaku a udržení rovnováhy tekutin v těle. Vitamín C posiluje imunitní systém a podporuje zdravou pokožku. Vitamín B6 pomáhá při metabolizaci bílkovin a uhlohydrátů a podporuje nervový systém. Vláknina je důležitá pro zdravé trávení a udržení pocitu sytosti.

Zlepšuje stav pleti

Jedním z nejzajímavějších benefitů banánové zmrzliny je její příznivý vliv na stav pleti. Banány jsou bohaté na vitamín C, který je známý svými antioxidanty, jež bojují proti volným radikálům a chrání buňky kůže před poškozením. Příznivý vliv vitamínu C na pokožku zahrnuje podle studií redukci drobných vrásek, zlepšení elasticity pokožky a podporu regenerace buněk. Pravidelná konzumace banánové zmrzliny může vést k jasnější a mladistvější pleti, což je vítaným bonusem k jejímu lahodnému chuťovému zážitku.

Podporuje trávení

Vláknina obsažená v banánech je klíčová pro zdravé trávení. Banánová zmrzlina poskytuje tělu vlákninu, která pomáhá regulovat střevní tranzit a udržuje trávicí systém v dobrém stavu. Konzumace vlákniny podle studií také podporuje pocit sytosti, což může vést k menšímu příjmu potravy a podpoře hubnutí. Díky těmto vlastnostem může být banánová zmrzlina skvělou volbou pro ty, kteří trpí zažívacími problémy, jako je zácpa nebo nadýmání.

Jak připravit banánovou zmrzlinu?

Připravte si zralé banány, citronovou šťávu a mléko. Začněte tím, že oloupeme zralé banány a nakrájejte je na menší kousky. Poté je umístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte zamrznout po dobu asi 2-3 hodin nebo přes noc.

Jakmile jsou banány zcela zmrzlé, přesuňte je do mixéru. Přidejte do mixéru 1-2 lžíce čerstvé citronové šťávy. Citronová šťáva dodá zmrzlině osvěžující citrusovou chuť a zároveň pomůže předcházet hnědnutí banánů. Dále přidejte do mixéru 2-3 lžíce mléka nebo rostlinného nápoje. Mléko pomůže dosáhnout požadované konzistence a díky němu je pak zmrzlina krémovější.

Nyní mixujte všechny ingredience do hladké a krémovité konzistence. Pokud je směs příliš hustá, přidejte další mléko, abyste dosáhli požadované textury. Hotovou banánovou zmrzlinu podávejte ihned po přípravě. Můžete ji ozdobit citronovými plátky nebo kousky banánu pro extra chuťový zážitek.

Zdroje: www.youtube.com, www.tasteofhome.com, www.webmd.com, www.health.com